Verschil tussen HDD en SDD

Regelmatig krijgen wij de vraag: ‘Wat is het verschil tussen een HDD (Hard Disk Drive) en een SSD (Solid State Drive)’. Opzich een goede vraag natuurlijk! Op deze pagina leggen wij het verschil uit tussen deze twee opslagmedia.

Maar hoe werkt een hardeschijf nu precies?

De hardeschijf werkt zeer mechanisch, kort gezegd bestaat het uit zogeheten draaiende ‘platters’ die over het algemeen ronddraaien met 5400 of 7200 rotaties per minuut. Vervolgens komen er lees- en schrijfkoppen aan ter pas die al bewegend op ‘bit niveau’ (de bekende eentjes en nulletjes) data op de platter schrijven, wat vervolgens weer kan worden gelezen.

En hoe werkt een SSD?

Een SSD pakt dit anders aan, deze slaat data op een elektronische manier op. Dit is vergelijkbaar met een USB stick.

Wat is het verschil?

Voor de eindgebruiker is vooral de snelheid merkbaar. Een hardeschijf moet meer moeite doen om data te schrijven en te lezen, dan een SSD dat moet. Zeker na verloop van tijd als het mechanisme door slijtage minder snel kan werken. Daarnaast kan je met een harde schijf last hebben van fragmentatie. Bij fragmentatie staan de bitjes die nodig zijn voor een programma ver uit elkaar, vaak zelfs op verschillende platters. Hierdoor hebben de lees- en schrijfkoppen langer de tijd nodig hebben om alle bitjes bij elkaar te zoeken. Een SSD is flash opslag en heeft dus geen last van fragmentatie.

HDD 

Speedtest oude HDD

speedtest hdd

SSD

Speedtest nieuwe SSD

SSD sata