Weinig dingen zijn irritanter dan een iMac dat tergend traag is en steeds vastloopt. Dit wil je natuurlijk graag verhelpen, maar hoe doe je dat? Middels deze post laten wij je zien hoe jij eenvoudig jouw iMac weer sneller krijgt.

Als eerste: De eerste stap is het controleren van de harde schijf of SSD, dit doen wij met het programma Blackmagic disk speed test. Als je het programma hebt gestart druk je op start en zie je de huidige snelheid van jouw opstartschijf.

Versleten harde schijf 

Harde schijf defect

Harde schijf

speedtest hdd

Speedtest SSD

SSD sata

Haalt jouw harde schijf of SSD ongeveer dezelfde snelheden als op de middelste of rechtse afbeelding? Dan lijkt de schijf in orde en kan je onderstaande tips toepassen.

Tip 1: Controleer je opslagruimte: Klik op het appeltje linksboven, vervolgens op over deze Mac en daarna het tabje opslag. Is hier nog voldoende opslag vrij? Wanneer je opslag (bijna) vol zit wordt het systeem erg traag. Verwijder in dit geval overbodige bestanden

Tip 2: Controleer welke programma’s automatisch opstarten: Ga naar instellingen, gebruikers en groepen en vervolgens het tabje inloggen. Staan hier programma’s bij die niet echt nodig zijn? Gooi ze er dan uit 😄.

Tip 3: Herstart je iMac eens: Het klinkt misschien een beetje raar, maar wanneer heb jij je iMac voor het laatst opnieuw opgestart? De meeste gebruikers laten de iMac in de stand bye stand staan, wat natuurlijk logisch is. Maar af en toe een volledige herstart kan er voor zorgen dat jouw iMac weer sneller reageert.

iMac nog niet snel?

iMac nog niet snel genoeg? Overweeg dat een SSD upgrade voor je iMac. Niet alleen is een SSD 10 keer sneller, maar een SSD kan ook (in tegenstelling tot een harde schijf) meerdere bestanden tegelijkertijd wegschrijven.