Mapje met vraagteken op je iMac of Macbook?

Start je Macbook of iMac ineens niet meer op en krijg je alleen een mapje met vraagteken in beeld? Dan kan de Mac het besturingssysteem op de opstartschijf niet meer goed laden. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Mogelijke oorzaken

Mogelijk is er onlangs iets geïnstalleerd of gewijzigd op de Mac, wat ervoor heeft gezorgd dat belangrijke systeembestanden corrupt zijn geraakt. Het is ook goed mogelijk dat er iets fout is gegaan tijdens een systeemupdate, waarna het probleem zich voortdoet.

Helaas is de meest voorkomende oorzaak een defect aan de fysieke opstartschijf zelf, dit komt het vaakst voor bij iMacs met een Fusion drive of harde schijf. In dit geval is het probleem op de lossen met een SSD-upgrade.

Oplossingen

Mocht de opstartschijf van de Mac nog goed zijn, dan is het probleem op te lossen door het besturingssysteem opnieuw te installeren. Dit doe je door de iMac uit te schakelen en vervolgens op te starten en de toetsencombinatie CMD + SHIFT + R ingedrukt te houden. Je komt dan in het herstelmenu, waarbij je Mac OS opnieuw kan installeren. Het opnieuw installeren van het besturingssysteem heeft geen invloed op de persoonlijke bestanden en geïnstalleerde programma’s.

Krijg je geen opstartschijf in beeld of doet het probleem zich na korte tijd opnieuw voor? Dan heb je helaas toch een probleem met de fysieke opstartschijf.