Een vraag die wij regelmatig krijgen: “Moet ik mijn iMac nog wel upgraden of kan ik beter een nieuwe kopen?” Goede vraag natuurlijk! In sommige gevallen adviseren wij ook om jouw iMac niet te upgraden, maar te vervangen.

Upgraden of vervangen?

Heb je een iMac eind 2012 of later? Dan adviseren wij je altijd te kiezen voor een SSD upgrade. Het ‘slim’ model met de dunne rand is namelijk nog steeds het model dat vandaag de dag wordt gemaakt, verkocht en volledig ondersteund met betrekking tot updates. Het verschil is snelheid met een splinternieuwe iMac is nihil, sterker nog: als je een nieuwe iMac met harde schijf koopt is deze in bijna alle gevallen trager dan jouw oude iMac met een SSD.

Heb je het medio 2011 model? Dan is de keuze al iets lastiger. In principe is dit nog een prima iMac die met een SSD upgrade weer super snel reageert. Het enige nadeel van dit model is dat deze niet meer in aanmerking komt voor de nieuwste updates. Mac OS High Sierra is de laatste versie die draait op het systeem.

Een model van begin 2009 of eerder?
Ons advies: vervangen. Waarom? Naast het feit dat deze iMac niet meer op een ondersteund systeem draait, hebben modellen van begin 2009 en eerder ook een een verouderde SATA aansluiting op het moederbord, die niet altijd even goed kan communiceren met moderne SSD schijven. Lang verhaal kort: Het komt er op neer dat de snelheid van de SSD schijf maar voor een klein gedeelte kan worden benut. En dat is natuurlijk zonde ;-)