Trim na een SSD-upgrade

Regelmatig krijgen wij van klanten de vraag: ‘Moet ik in Mac OS X Trim ook aanzetten na een SSD-upgrade?’. Als je hier alleen bent voor het antwoord op deze vraag nemen wij niet meer tijd in beslag dan nodig: Nee, je hoeft Trim niet te activeren.

Wil je weten wat Trim is en waarom je deze niet hoeft te activeren? Lees dan verder!

Wat is Trim?

“Trim is een functie voor SSD schijven waarbij oude data direct door nieuwe data wordt overschreven in plaats van eerst volledig wordt gewist en daarna pas wordt beschreven.”

Simpel gezegd: Zonder Trim worden de sectoren op de SSD eerst gewist en daarna opnieuw beschreven met de nieuwe bestanden. Met Trim aan worden de sectoren niet eerst gewist, maar direct overschreven.

Dit houdt in dat de sectoren zonder Trim voor één nieuw bestand twee keer worden beschreven in plaats van een keer met de Trim functie aan. Hierdoor gaat de SSD met Trim langer mee en levert deze een betere performance.

SSD Trim

Waarom Trim dan niet activeren?

Dus Trim maakt de SSD sneller en verlengt de levensduur, waarom hoef ik Trim dan niet te activeren?

Goede en logische vraag!

Zoals met alles zijn ook SSD’s er in verschillende prijs- en kwaliteitklassen. De SSD’s die macperfect.nl in bijvoorbeeld jouw iMac plaatst zijn van A-merken in de hogere kwaliteitsklasse, deze beschikken over een interne controller die standaard al functies als Trim uitvoeren, ongeacht de instellingen van het besturingssysteem.